Abitanti vasica v zaledju Istre

Strnjena vasica Abitanti leži na blagi, komaj opazni vzpetinici pod področjema imenovanima Raven in Rešje. Zemlja, ki pripada vasici pa se razteza med dolinama Miklinice in Malinske. V to majhno, a značilno istrsko vasico pridemo iz Gradina po cesti, ki se končuje v Abitantih in gre mimo zaselkov Kaline in Stara Mandrija, ki so danes uradno del Abitantov. 

Vas leži jugozahodno od hriba Mandrija (492 m), le streljaj od hrvaške meje. Vasico obkrožajo bogate njive in gozdovi, ki jo v smeri urinega kazalca obdajajo področja Raven, z odlično lego za vinograde, Rešje, bogato z gozdom, vala mikliniškega potoka, Konfin s hribom Šeraj (437 m) in južno vala Vodic, ki se nadaljuje proti dolini Malinske. V dolini Malinske so imeli Abitanti, kot si pravijo domačini, največ njiv.

Prebivalci Abitantov so od nekdaj veljali za zelo delavne ljudi. Njihove njive so bile vedno skrbno urejene in gozdovi vedno čisti. Za dodaten zaslužek so prodajali seno, drva in ostale pridelke v obalna mesta, največ pa v Trst. V jesenskem času so prodajali tudi kostanj in gobe.

Še danes se domačini radi pohvalijo z odličnim refoškom, ki ga z veseljem  ponudi v degustacijo prijazen in zanimiv g. Gracijan Perič, ki živi v vasi.  


Ta lepa napol porušena vasica je danes skoraj prazna, v njej živi  le nekaj družin.  Pred vojno pa ni bilo tako, saj je vasica premogla okoli 130 prebivalcev, ki so se ukvarjali s poljedelstvom in živinorejo. Po vojni so se v veliki meri izselili mladi, ki so v večjih centrih in obalnih mestih videli boljšo prihodnost. Dolgo let so vztrajali še trije prebivalci, ki pa so danes preminuli. Številne stavbe so arhitekturno izredno zanimive in so zato tudi zaščitene kot kulturna dediščina. Tudi to dokazuje, da je bila vas nekoč bogata in čeprav je do nedavnega  večina hiš propadala, se nam ponuja zanimiv sprehod po vasi. Zanimivi so razni kamniti detajli, nizki volti, ki so preprečevali pretirano uhajanje toplote, korte in vodnjak.

V Abitantih se lahko pohvalijo tudi z najstarejšim hrastom v Istri, ki razprostira svojo krošnjo le lučaj od vhoda v vas. Le koliko zgodb bi lahko slišali, če bi lahko mogočni hrast spregovoril? Zagotovo pa se ve, da je pod njim bilo shajališče partizanov med drugo svetovno vojno, ki so imeli v Abitantih svojo postojanko.


tekst vir: http://www.koper.si/index.php?page=static&item=2001376Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Marmolada