Kolesarjenje po Jakobovi poti - Compostela


Malo zgodovine 

SVETI JAKOB STAREJŠI, apostol in mučenec
Jakob starejši je bil sin ribiča Zebedeja in Salome, Marijine sestre. Oba z bratom Janezom, poznejšim evangelistom sta živela kot ribiča v Galileji. Bila sta med prvimi Jezusovimi učenci. Peter, Jakob in Janez so bili z Jezusom na gori Tabor, spremljali so ga tudi v vrt na Oljski gori. Jakob je imel silovit karakter, Jezus mu je dal ime sin groma. Ta značajska poteza se ujema, ko se pojavi apostol Jakob na čelu krščanskih čet v bitki pri Claviu proti Muslimanom in postane s tem tudi zavetnik Španije. Lik svetega Jakoba na konju kot Matamoros, ubijalec Mavrov. Po Jezusovem Vnebohodu je Jakob še naprej oznanjeval evangelij. Po enem izročilu je šel v Španijo in tam pridigal. Na velikonočni praznik leta 44. ga je dal kralj Agripa I. zapreti in po njegovem ukazu so ga umorili z mečem. Jakob je bil prvi od dvanajstih Kristusovih apostolov, ki je pretrpel mučeniško smrt. Po izročilu sta dva njegova učenca prepeljala truplo v Španijo in ga tu pokopala. Nad kripto je bila postavljena mala kapelica. Po smrti sta bila oba učenca pokopana ob svojem učitelju. Za grobom se je sled izgubila vse do začetka 9.stol, ko je menih Pelayo opazil med leti 820 in 830 nenavadno svetlobo, ki je kazala na neobljuden kraj, blizu izliva reke Flavie, obenem je slišal glasbo skrivnostnega izvora. O odkritju je obvestil krajevnega škofa. Ob izkopu so odkrili grob in kapelico. To odkritje je mejnik, ki je vrezal globoke sledi v zgodovini, rodilo se je čaščenje apostola Jakoba in na njegov grob so pričeli romati iz vse Evrope in Goethe je stoletja kasneje dejal »Evropa je bila ustvarjena z romanjem v Santiago«.

Dejansko je bil »camino« steber, okoli katerega se je v srednjem veku povezovala in združevala vsa Evropa. V vodniku »Evropske poti v Kompostelo« (Francija 2002) so prikazane in opisane vse poti, ki so se v srednjem veku stekale v Komposteli iz Anglije, Francije, Nemčije, Portugalske, Nizozemske, Belgije, Skandinavskih držav, Danske, Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske, kakor tudi iz Hrvaške preko Slovenije, Italije.
Kasneje so romanja v Kompostelo presahnila, razmak se je začel v drugi polovici 20. stoletja. Papež Janez Pavel II. je bil prvi papež, ki je romal v Kompostelo na grob apostola Jakoba starejšega. Prvič, leta 1982 je pozval Evropo, da odkrije svoje korenine in se vrne k njim. 1989 leta se je na papežev klic odzvalo več kot pol milijona mladih in romalo v Kompostelo. Leta 1985 je srednjeveško francosko romarsko pot, ki teče preko Roncesvallesa, Pamplone, Puente le Reine, Burgusa, Leona, Palas de Reya do Santiaga, Evropski svet imenoval za evropsko kulturno pot.


Vir: Društvo prijateljev poti sv Jakoba v Sloveniji  

1 dan 28. 07. 2015 
29 km  1458 višinskih m
Štarali smo v  Sanit - Jean - Pied- de- Port  vreme je bilo oblačno na meji dežja. Na začetku poti so nas pozdravile  deževne  kaplje,  ki so dale vedeti, da na lahko računamo na spremenljivo vreme.  Cilj prvega  dne   Auritz / Burguete, ki je že na  Španski stani. Prijetna lepo  urejena  vasi  v kateri je tudi nekaj časa preživel .  












Cilj prvega  dne   Auritz / Burguete, ki je že na  Španski stani. Prijetna lepo  urejena  vasi  v kateri je tudi nekaj časa preživel Hamigway.  










28. 07. 2015 
71 km, 1160 višinskih m, cilj Irutzun     
jutro je bilo hladno in megleno naš prvi cilj je bila Pamplona, ki je glavno mesto Navarre. Mesto je znano  teku bikov po mestnih ulicah in vsako leto potekal od 6. - 14. julija. Mesto pa je dalo navdih tudi Ernestu Hemingwayu da je napisal  roman The Sun Also Rises.






















29. 7. 2015
87 km, 674 višinskih m,  Cilj  Vitoria
Vitoria-Gasteiz   je glavno mesto baskovske  avtonomne skupnosti v pokrajini Araba  v severni Španiji.













30. 7. 2015 
115 km, 1163 višinjskih m,Cilj Burgos 
  
Zbudili smo se v deževen dan, kljub temu, da nisem imel najboljše opreme za dež sem se z malo improvizacije odpravil na pot. Deževalo je v presledkih vse do kosila, ki nas je  čakal v  Cubo de Bureba. Topel  obrok se je  prilegel. Popoldan zapihal veter a imeli smo  srečo  pihal nam je v  hrbet, dež  prenehal in  posijalo je sonce. Tokrat smo prenočevali  ob obvoznici nekaj km pred mestom zato smo vzeli taksi in se odpravili na ogled mesta. 











Burgos je mesto na severu  Španije  zgodovinsko glavno mesto Kastilije. Nahaja se na sotočju pritokov reke Arlanzón, na robu iberske osrednje planote. Ima okoli 180.000 prebivalcev je  glavno mesto provice Burgos.  
Burgos Ima veliko zgodovinskih znamenitosti posebnega pomena: katedrala, uvrščena na seznam  UNESCA, samostan Las Huelgas Reales in kartuzija Miraflores ter veliko število cerkva, palač in drugih stavb iz srednjega veka. Mesto je obdano s parkoma Fuentes Blancas in Paseo de la Isla.
Kastiljski plemič, vojskovodja in diplomat El Cid Campeador je pomembna zgodovinska osebnost mesta, saj je bil rojen nekaj kilometrov severno od Burgosa, tukaj pa je odraščal in se izobraževal.
Mesto predstavlja glavno stičišče v severni Španiji vzdolž Camino de Santiago, ki poteka vzporedno z reko Arlanzón.   






















31. 7. 2015
98km, 1139 višinjskih m  Cilj: Carion de los condes















01. 08. 2015
115km, 938 višinjskih m,  Cilj: Leon
León je glavno mesto provice  León, ki se nahaja na severozahodu Španije.  
Ustanovljena kot  rimski vojaški tabor z Legio VI VICTRIX okoli 29 pred našim štetjem. 910 se je začelo eno njegovih najvidnejših zgodovinskih obdobjih, ko je postal prestolnica Kraljevine León, ki je aktivno sodeloval priReconquista proti Mavrom, in je prišel, da je eden od temeljnih kraljestev srednjeveške Španije.









Leon je del zgodovinske in arhitekturne dediščine, ki je uvrščena na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Nanajvidnejše zgodovinske zgradbe so Katedrala, primer  francosko-style klasično gotske arhitekture v Španijo, Bazilika San Isidoro, enega najpomembnejših romanskih cerkva v Španiji in počivališče Leon srednjeveških vladarjev, v samostanu San Marcos, zgleden plateresco in Renaissance španske arhitekture, inCasa Botines, modernistično ustvarjanje arhitekta Antoni Gaudí. 



















02.08. 2015 
60 km, 805 višinskih m,  Cilj Astorga




Astorga je mesto v provinci León, v severni Španiji. 


                                       Gaudijeva škofovska palača Astorga





03. 08. 2015 
63 km, 1044 višinskih m, Cilj  Ponferrada






Ponferrada  je glavno mesto v provinci León. To je zadnji večji mesto na  francoski  poti v Camino de Santiago, preden doseže Santiago da Compostelo.





Grad templarjev 










04. 08. 2015 
104 km, 2015 višinskih m, Cilj Sarria















05. 08 2015
81 km, 1678 višinskih m, Cilj Arzua















06. 08. 2015 
39 km, 682 višinjskih m, Cilj Santiago 















hvaležen za vse lepe trenutke in ponosen na opravljeno 

  buen camino

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Modra mošeja